Miscanthus d.o.o kao jedan od projektnih partnera sudjeluje u provedbi projekta BIOMAC (European Sustainable BIO-based nanoMAterials Community). Horizon 2020 projekt koji ima za cilj uspostaviti Open Innovation Test Bed (OITB), istinski kolaborativni ekosustav u kojem će se tehnologije i rješenja koja koriste nano-omogućene bio-bazirane materijale (NBM) unaprijediti i pripremiti za tržišne primjene.

Nakon gotovo dvije godine rada, projekt BIOMAC spreman je svoje usluge ponuditi najboljim europskim malim i srednjim poduzetnicima te istraživačkim centrima koji rade u području bio-nanomaterijala!

Koncept testne platforme za otvorene inovacije (OITB – Open Innovation Test Bed) koji je razvio BIOMAC, predstavlja pravi ekosustav suradnje koji nudi tehnološke i tržišno orijentirane usluge koje obuhvaćaju cijeli vrijednosni lanac, a četiri HUB-a OITB-a pružaju sljedeće mogućnosti.

 

HUB glavnog Pilot-postrojenja

Ovdje ćete moći pristupiti tehnološkim mogućnostima nekom od 17 pilot-linija (PL-a) koje je BIOMAC razvio, a koje su vam na raspolaganju za poboljšanje i nadogradnju testnog postupka. Pilot-linije su objedinjene u tri glavna klastera:

 • Klaster za frakcioniranje i prethodnu obradu biomase
 • Klaster za polugotove materijale i nanokompozitni klaster
 • Klaster za konačni proizvod i formulacijski klaster

HUB za validaciju

Usluge koje su dostupne u ovom HUB-u vezane su za ispitivanje sirovine, tehnologiju i proizvode iz kemijske, ekološke i ekonomske perspektive. Ponuđene su posebne usluge koje se odnose na:

 • Kontrolu kvalitete i karakterizaciju
 • Normizaciju
 • Validaciju procesa – modeliranje

HUB vrijednosnih lanaca

Ove usluge su namijenjene procjeni lanaca vrijednosti, s fokusom na:

 • Procjenu održivosti (LCA– Life Cycle Assessment i LCC–Life Cycle Cost)
 • Lakoću upravljanja opskrbom
 • Pridržavanje načela kružnog gospodarstva

HUB za uvođenje na tržište

Usluge dostupne u ovom centru usmjerene su na podršku i osiguravanje tržišnog prihvaćanja vaše ideje rješavanjem pravnih i poslovnih problema te problema vezanih za upravljanje podacima. Ponuđene su posebne usluge koje se odnose na:

 • Područje upravljanja inovacijama
 • Zdravstvo i sigurnost
 • Regulatorne analize
 • Upravljanje podacima

Saznajte više na Web stranici BIOMACA-a

 

Online prezentacija otvorenog poziva bit će 14. prosinca.

Pridružite se našoj online prezentaciji otvorenog poziva BIOMAC!

Iskoristite priliku da otkrijete najvažnije aktivnosti projekta i kako možete imati koristi od usluga naših sedamnaest pilot linija i tri transverzalna uslužna HUB-a kako biste pokrili cijeli lanac vrijednosti.

Registrirajte se putem poveznice: https://bit.ly/3Uud0NC

Više saznajte putem poveznice: https://bit.ly/3iIc9Md

 

Kako se prijaviti?

Obrazac za prijavu bit će dostupan početkom prosinca, s ciljem odabira 5 dodatnih testnih postupaka (tekstilni, medicinsko-biomedicinski, inženjering tkiva, jednokratno rabljeni predmeti, itd.) koji koriste nanomaterijale na biološkoj osnovi.

Koje su faze otvorenog poziva?

19. prosinac 2022.Datum početka otvorenog poziva.

30. travanj 2023.Prvi rok: konačno podnošenje projektnih prijedloga za preliminarnu ocjenu. Neodgovarajući ili nepotpuni prijedlozi mogu podnijeti ispravke do završnog roka.

15. lipanj 2023.Završni rok: zadnji dan za podnošenje projektnih prijedloga. Nakon ovog datuma nisu mogući ispravci ili dopune.

 • Odabrane projektne prijedloge provodit će konzorcij BIOMAC-a od rujna 2023. do prosinca 2024. godine.
 • Podnositelji zahtjeva tj. kandidati će se povezati s BIOMAC-ovom jedinstvenom ulaznom točkom (SEP) koju čini IBB (Industrielle Biotechnologie Bayern Netzwerk GmbH).
 • Poziv za inovacijske koncepte bit će osmišljen na temelju upitnika koje ispunjavaju prijavitelji. Svi članovi OITB-a sudjelovat će u pokrivanju svih aspekata inovacija.
 • Glavni parametri za odabir biti će dokaz TRL-a (eng. – Technology Readiness Level; hrv. – razina tehnološke spremnosti), točnije TRL 4 i TRL 5 slučaja podnositelja zahtjeva, studija izvedivosti i složenost testnih postupaka. Drugi zahtjev je da se svih 17 PL-a mora koristiti tijekom provedbe testnih postupaka otvorenog poziva.

Kome je namijenjen poziv?

Cilj poziva na europskoj razini je potvrditi i pokazati koncepte i tehnologije razvijene u okviru projekta. Namijenjen je postojećim malim i srednjim poduzećima, novoosnovanim poduzećima, istraživačkim i tehnološkim razvojnim programima, poduzećima srednje tržišne kapitalizacije, ali i ostalima kojima se pruža mogućnost besplatnog razvoja svojih projekata bio-nanometerijala u sklopu naše testne platforme za otvorene inovacije.

Što vam možemo ponuditi?

Otvoreni poziv BIOMAC-a nudi vam jedinstvenu priliku za besplatan pristup našoj platformi za testiranje otvorenih inovacija te da svoj projekt bionanomaterijala od laboratorijske faze dovedete do industrijskog prototipa. U tu svrhu koristit će vam naših 17 pilot-linija te 3 transverzalna servisna centra usluga kako bi se pokrio cijeli vrijednosni lanac. Naši stručnjaci za obradu pokrivaju sve korake, od frakcioniranja biomase i predobrade, međuproizvoda i nanokompozicije, do konačnih proizvoda i formulacija.

Istodobno, OITB nudi potporu u svim aspektima karakterizacije i vrednovanja (validacije), procjene održivosti i upravljanja opskrbom, upravljanja inovacijama, zdravstvom i sigurnosti kao i regulatornim pitanjima. Ukoliko vam je testni postupak odobren, možete dodatno profitirati putem naših BIOMAC aktivnosti povezanih s odnosima s javnošću (PR).

Ukratko, mi pružamo punu podršku za vaš projekt – pružajući vam jedinstveni pristup našim sveobuhvatnim uslugama bionanomaterijala.

 

Preuzmite BIOMAC priručnik za otvoreni poziv!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

en_US